Sunteti pe pagina: Home // Retete culinare // Merele in bucatarie

Merele in bucatarie

Merele in bucatarie

Pe care le alegi?

Pentru ca preparatele sa-ti reuseasca, alege marul potrivit. Astfel, merele acre sunt bune in mancarurile sarate, iar cele cu pulpa ferma sunt recomandate pentru a fi umplute sau coapte la cuptor (golden, reinete).

Cu ce se pot combina?

Merele se combina foarte bine cu diverse legume crude (morcovi, telina, varza alba si rosie, andivele), rezultatul fiind niste salate reconfortante. La desert, pot intra in “combinatii” cu crema de castane, frisca, branza dulce.

Aromele potrivite

In deserturile cu mere, cea mai frecvent folosita aroma este scortisoara. Se mai parfumeaza cu rom, vanilie, chiar si cu frunze de menta verde. In preparatele sarate, cimbrul si chimenul se potrivesc.

Prajitura cu mere

– Portii: 6 persoane
– Preparare: 20 minute
– Coacere: 40 minute

Ingrediente

180 g faina, 3 oua, 150 g unt moale, 150 g zahar, 1 zahar vanilat, 2 bere, 2 linguri compot de mere, 3 linguri de nuca de cocos rasa, 1 lingura rom, 1 lingura dulceata de caise, 1 lingurita praf de copt.

Preparare

Se unge cu unt tava de copt si se lasa 10 minute la frigider. Apoi se presara o lingurita de faina amestecata cu una de zahar. Se intoarce tava ca sa cada surplusul. Intr-un castron, se freaca untul cu zaharul si vanilia pana cand amestecul se albeste. Apoi se incorporeaza ouale, pe rand, amestecand pana la omogenizare. Se adauga romul, faina si praful de copt, compotul de mere si 2 linguri de nuca de cocos.

Se amesteca pana se obtine o pasta cremoasa. Merele se curata de coaja si se taie cubulete. Se pun in tava doua treimi din aluat si se presara cubuletele de mere. Se intinde deasupra restul de aluat si se introduce la cuptor. Dulceata de caise se incalzeste putin, ca sa fie fluida, si se unfe prajitura deasupra dupa ce s-a copt. Se presara restul de nuca de cocos si se taie.

Trucul nostru

Daca vrei ca praitura sa fie mai apetisanta, o poti decora cu caramel stins cu zeama de la un compot de mere sau cu dulceata de caise sau de mere, incalzita putin la bain-marie (se toarna mai usor).

Mere umplute

Ingrediente

4 mere golden, 4 caise uscate, 40 g fructe confiate, miez de nuca, 50 g unt, 50 g zahar, 1 lingura rom, 4 bucati de scortisoara,

Preparare

Se taie marunt caisele uscate, fructele confiate si 6 bucati de miez de nuca.
Acestea se amesteca bine cu unt moale. Se scot cotoarele merelor, apoi se mai largeste scobitura, dupa care se umplu merele cu amestecul de fructe si se pun pe o tava unsa cu unt. Se infige in umplutura cate o bucata de baton de scortisoara, se presara nuci sfaramate si zahar, se stropesc cu rom, apoi se introduc in cuptor, la foc mediu, pentru 20 de minute.

Varianta

Poti face umplutura pentru mere din migdale macinate amestecate cu miere si unt.

Tarta cu mere si nuci

– Portii: 12 persoane
– Preparare: 20 minute
– Coacere: 40 minute

Pentru aluat de tarta

150 g unt, 150 g zahar, 1 pachetel zahar vanilat, 4 oua, 250 g faina, 1 lingurita praf de copt.

Pentru umplutura

750 g mere, 100 g unt rece, 3 linguri zahar, nuci, zahar pudra.

Preparare:

Aluat fraged de tarta: Se freaca untul cu zahar si putina sare, apoi se adauga zaharul vanilat, ouale si, la sfarsit, faina si praful de copt, care au fost cernute impreuna in prealabil. Se framanta bine, apoi se intinde o foaie cu care se tapeteaza forma de tarta. Apoi se lasa 15 minute la frigider. Merele se curata de coaja, se taie in doua si se inlatura cotoarele.

Jumatatile de mere se asaza in forma de tarta cu partea rotunda in sus, dupa care se cresteaza adanc in forma de romburi. Se presara zahar astfel incat sa patrunda prin crestaturi, apoi se pun si bucatele de unt. Printre jumatatile de mere se pun bucati de nuca, apoi se introduce tarta in cuptorul incins. Se lasa sa se coaca la foc potrivit, circa 40 de minute. Dupa ce s-a copt, se pudreaza cu zahar.

Trucul nostru

Pentru tarta aceasta se aleg mere care nu sunt prea zemoase. In caz ca ai mere suculente, presara pe aluat putin pesmet alb, pentru ca aluatul tartei sa nu ramana crud din cauza sucului ce se scurge din ele.

Etichete: , ,

Copyright © 2009 Blogpe. All rights reserved.