Tarta cu prune
- timp de preparare: 30 minute
- timp de coacere: 30 minute
Ingrediente pentru 12 bucati
- Pentru aluat: 250 g faina, 150 g unt moale, 100 g zahar, 1 varf de cutit sare
- Pentru umplutura: 750 g prune, 50 g migdale, 3 linguri gris, 3 linguri zahar, 40 g unt
Mod de preparare
- Din toate ingredientele se framanta un aluat, care se tine circa 30 de minute la rece (acoperit).
- Aluatul se intinde apoi pe planseta de lucru, presarata cu faina, dandu-le forma unui cerc cu diametrul de 30 cm.
- Se unge o forma de tarta cu unt, se imbraca in aluat, iar peste aluat se presara grisul.
- Se spala prunele, se taie in doua, se scot samburii.
- Se asaza jumatatile de prune pe aluatul pe care s-a presarat gris si, peste ele, se presara mai intai migdale, apoi 3 linguri de zahar si bucatele de unt.
- Tarta se coace aproximativ 40 de minute in cuptorul incins.
Prune in aluat fraged
- timp de preparare: 40 minute
- timp de coacere: 45 minute
Ingrediente
750 g prune, 250 g unt moale, 50 g zahar, 1 varf de cutit sare, 4 galbenusuri, 1 lingurita praf de copt, 2 linguri smantana, faina cat cuprinde, 2 linguri pesmet, 1 plic zahar vanilat, 3 linguri zahar pudra.
Mod de preparare
- Se spala prunele, se indeparteaza samburii, fara sa le desfaci de tot.
- Aluat. Se freaca untul de 50 g zahar, se adauga, pe rand, galbenusurile, smantana, praful de copt si faina cat cuprinde (pana se obtine un aluat potrivit de tare). Se lasa 30 de minute la rece.
- Se intinde din aluat o foaie groasa de 1 cm, apoi se decupeaza discuri cu diametrul de 7-8 cm. Se presara putin pesmet fin, se pune cate o pruna, apoi se strange aluatul deasupra si se acopera punctul de unire cu o bucatica de aluat in forma dorita.
- Se introduce tava in cuptorul incins si se coace la foc potrivit.
- Se pudreaza cu zaharul pudra, amestecat cu vanilia.
Preparate cu prune
- timp de preparare: 25 minute
- timp de coacere: 55 minute
Ingrediente pentru 12 bucati
1 kg prune, 8 oua, 2 cani zahar, 10 linguri apa, 5 linguri ulei sau unt topit, 2 cani faina, 1 praf de scortisoara pisata, unt pentru forma
Mod de preparare
- Se curata prunele de samburi si se taie in doua, apoi se presara scortisoara pisata si se lasa deoparte.
- Se amesteca intr-o cratita 2 cani de zahar cu 10 linguri de apa si se lasa la foc mic, pana cand se topeste tot zaharul.
- Albusurile se bat spuma tare. Batand mereu, siropul de zahar fierbinte se toarna treptat in spuma de albusuri.
- Apoi se adauga, pe rand, galbenusurile, uleiul si, la sfarsit, faina si se bate continuu.
- Se toarna aluatul intr-o tava patrata sau dreotunghiulara, unsa cu unt si tapetata cu faina, apoi se aranjeaza jumatatile de prune cu taietura in sus.
- Se lasa sa se coaca la foc potrivit circa 55 de minute. Se taie patrate si se pudreaza cu zahar vanilat.