Sunteti pe pagina: Home // Retete culinare // Cozonac cu nuca sau mac

Cozonac cu nuca sau mac

Cozonac cu nuca sau mac

Ingrediente

Aluatul

– 500 grame de faina
– 100 grame de unt
– 250 ml smantana groasa
– un plic de zahar vanilat
– coaja rasa de la o lamaie si o portocala
– 1/2 lingurita de sare
– opt galbenusuri
– 100 grame de zahar
– 40 gramde de drojdie
Umplutura
– opt galbenusuri
– 300 grame de nuci macinate sau 400 grame de seminte de mac
– 300 grame de zahar
– 20 ml rom
– un plic de zahar vanilat

Preparare

Aluatul

Se freaca intr-un bol drojdia impreuna cu zaharul pana cand se licheafiaza, se adauga untul topit (la temperatura camerei), smantana, galbenusurile de ou, sarea, coaja de lamaie si portocala, apoi faina. Se amesteca intai cu lingura, apoi se framanta cu mana timp de 10-15 minute. Se lasa sa creasca la cald, circa jumatate de ora, pana cand aluatul creste si se dubleaza ca volum. Se ung cu margarina sau unt patru tavi.

Jumatate din cantitatea de aluat se pune pe planseta tapetata cu faina. Se intinde o foaie subtire de circa doi mm, presand la mijloc spre margini, ca sa aibe latura cat lungimea tavii.

Cum se prepara umplutura

Se bat albusurile spuma cu zaharul, se adauga romul si se bate in continuare pana se intareste din nou. Se adauga nuca macinata sau macul si se amesteca usor, pana cand nuca (macul) este incororata total. Jumatate din cantitatea de umplutura se aseaza cu o lingura in gramajoare pe foaia intinsa si apoi se niveleaza cu o spatula (cutit).

Se taie foaia astfel unsa pe jumatate, pe latura mai lunga si se ruleaza de la taietura catre margine. Se obtin doua rulouri care se rostogolesc, pe rand, direct in formele unse si asezata pe marginea mesei (plansetei) de lucru. Se lasa sa creasca in forma, timp de 10 minute, apoi se ung cu ou. Formele se aseaza intr-o tava si se introduc in cuptorul bine incins (cu 30 de minute inainte), la foc mediu.

Se coc timp de 50-60 de minute, la foc mijlociu. La jumatatea timpului de coacere, se reduce focul la minim, iar formele se intorc, in cazul in care cuptorul nu coace uniform.

Etichete: , ,

Copyright © 2009 Blogpe. All rights reserved.